Monday, October 22, 2012

Pedoman Orang Soleh

DISEDIAKAN OLEH : UMMU ‘AFIFAH BINTI MAHAT SARING
NO PELAJAR: 2012436284
DISEDIAKAN UNTUK:USTAZ ABDUL AZIZ HARJIN
PROGRAM: CS110 - SAINS KOMPUTER
KUMPULAN : CSD1Cf
FAKULTI: SAINS KOMPUTER DAN MATEMATIK
SESI PENGAJIAN: JUN 2012
TARIKH HANTAR : 10 SEPTEMBER 2012

Pengenalan

ketahuilah wahai pelajar yang sedang dahagakan ilmu pengetahuan. Janganlah sampai terjadi menuntut ilmu ini dengan niat untuk berbangga dan angkuh.Jika bermaksud sedemikian itu ertinya anda sedang berusaha untuk meruntuhkzn agamamu dan menghancurkan dirimu sendiri serta menjual akhiratmu yang abadi itu dengan dunia yang bersifat sementara ini. Gurumu yang turut membantu kederhakaanmu itu akan turut terjerumus dalam kerugianmu, laksana seorang yang menjual senjata kepada penyamun, ia pun bersubahat juga. Seandainya niat dan maksudmu dalam mencari petunjuk bukan hanya sekadar menerima keterangan, gembirakanlah hatimu. Kerana dimana pun anda berjalan ke tempat ilmu itumalaikat akan mengembangkan sayapnya kepadamu, malah ikan-ikan di laut pun memohonkan pengampunanmu, agar niat sucimu terkabul hendaknya.

Golongan yang menuntut ilmu
Orang yang menuntut ilmu terbahagi kepada tiga golongan :
1.    Mencari ilmu untuk bekalan dalam perjalanan hidup di hari kemudiannya dan hanya untuk cari keredhaan Allah semata-mata. Golongan ini peroleh keselamatan dan kejayaannya.
2.    Mencari ilmu untuk keperluan hidup duniawi semata-mata. Golongan seperti ini sekiranya menemui ajal sebelum sempat bertaubat maka kesudahan hidupnya akan berakhir dengan keburukan dan terpulanglah kepada Allah tentang kesudahan hidupnya dan sebaliknya sekiranya sempat bertaubat maka dia akan beroleh kejayaan dunia akhirat. Kerana mengikut hadis :

“Orang yang bertaubat dari dosanya laksana orang yang sama sekali tidak berdosa.”
3.    Mencari ilmu kerana dipengaruhi syaitan. Golongan seperti ini akan hancur binasa dalam kebodohannya dan mudah diperdayakan.
Firman Allah :

    “wahai orang-orang beriman, mengapakah kamu mengatakan sesuatu yang kamu sendiri tidak mengerjakannya.”
                                    ( Ash-shaf : 2 )
Ditambah lagi sabda Ras ulullah s.a.w :

    “Aku menghindar dari dajjal dan aku khuatir kamu akan terpikat oleh dajjal itu.”kemudian salah seorang sahabat bertanya :“Siapakah dia wahai Rasulullah ?” Sabdanya :“Ahli ilmu yang bergelimang dengan kejahatan.”

Persoalannya apakah pedoman untuk mendapatkan hidayat supaya diterapkan ke dalam jiwa ?
Jawapannya, pedomannya ialah taqwayang lahiriah dan bimbingan kemuncaknya ialah taqwa yang batiniah. Taqwa ialah ciri kepatuhan terhadap segala perintah Allah dan menjauhi segala laranganNya.


Bahagian I – TAAT
Taat ialah menurut atau patuh kepada peraturan-peraturan dan ketentuan-ketentuan yang diatur oleh Allah.Sabda Nabi Muhammad s.a.w :Firman Allah : “Siapa pun belum dapat disebut telah mendekatkan diri kepadaKu kerana telah menunaikan semua perintah yang fardhu saja, tetapi seorang hamba baru dapat disebut mendekatkan diri kepadaKu dengan mengerjakan perintah yang sunnat-sunnat sehingga akhirnya Aku akan mencintainya maka Akulah telinga bagi pendengarannya, mata bagi penglihatannya, lidah bagi pengucapannya, tangan bagi tiap usahanya, dan kaki bagi tiap langkahnya.”
Allah melihat apa yang dibuat oleh setiap hambanya. Kita tidak boleh lari daripada pengetahuan Allah Taala kerana tanpa izinNya kita tidak akan boleh berbuat apa-apa pun.
Allah berfirman :
“Allah mengetahui khianat mata dan apa yang disembunyikan di dalam hati.” (al-Mu’min:19)
Adab Bangun Dari Tidur
Apabila bangun daripada tidur usahakanlah bangun sebelum fajar menyinsing dan yang harus tergerak di dalam hatimu serta tergetar pada lidahmu ingatan, ucapan terhadap Allah.
“Segala pujian untuk Allah yang telah menghidupkan kami lagi setelah mematikan kami dan kepadaNya jualah kami akan dibangkitkan kembali.Kini kami menghadap pagi sedang kerajaan pagi di tangan Allah, kebesaran dan kekuasaan di tangan Allah – Penguasa seluruh alam. Kehadiran kami di pagi bening ini dalam kejernihan Islam, dan kalimat ikhlas, serta agama Nabi kami Muhammad s.a.w., dan tuntutan bapa kami Nabi Ibrahim – seorang hanif lagi Muslim, dan bukanlah dia seorang yang musyrik. Ya Allah! Kami bermohon agar Engkau bangkitkan kami pada hari ini untuk mengerjakan segala kebajikan dan kami berlindung kepadaMu dari segala kejahatannya pada hari ini dan dari membuat bencana terhadap sesame kaum muslimin.Ya Allah ! Bersama denganMu kami berpagi-pagi dan denganMu kami memasuki senja nanti, denganMu kami hidup dan denganMu kami mati dan kepadaMulah kami akan dibangkitkan kembali.Kami mohon kepadaMu memperoleh kebajikan pada hari ini dan kebajikan yang berada di dalamnya.Kami berlindung kepadaMu dari kejahatan pada hari ini dan kejahatan yang berada didalamnya.”

Berpakaian
Niatkanlah dengannya untuk memenuhi perintah Allah dalam hal menutup auratmu.
Adab Masuk Tandas
Dahulukan kaki kirimu, dan keluar dengan kaki kananmu. Jangan dibawa bersama nama Allah s.w.t. dan RasulNya. Tutuplah kepala dan pakai alas kaki.
Bacakan, ketika masuk :
    “Dengan nama Allah, aku berlindung kepada Allah dari segala kotoran najis yang busuk dan membusukkan dan dari syaitan yang terkutuk.”
Ketika keluar :
    “Engkau mengampuniku.Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan dariku segala yang berbahaya bagiku dan meninggalkan segala yang berfaedah.”
Setelah beristinjak berdoalah :

“Ya Allah !Sucikannlah hatiku dari sifat nifaq dan peliharailah kemaluanku dari kekejian.”

Bersiwak
Setelah beristinjak, eloklah bersiwak (menggosok gigi, kerana dapat membersihkan mulut, diredhai Allah dan dibenci oleh syaitan)

“solat yang ditunaikan oleh orang bersiwak adalah lebih afdal dari solat yang dilakukan oleh orang yang tidak bersiwak.”

Adab mandi hadas
Sekiranya menanggung hadas junub sama ada kerana mimpi atau bersatu diwajibkan ia untuk mandi.
Jika berwudhuk haruslah berhati-hati jangan tersentuh alat kelamin, jika tersentuh maka kenalah mengambil wudhuk semula,
Yang Fardhu dalam semua hal ada 3 perkara :
1.    Menghilangkan najis.
2.    Berniat
3.    Membasuh serta meratakan seluruh tubuh dengan air.
Adab tayammum
Adab pergi ke masjid
Adab masuk ke dalam masjid
Adab sejak terbit matahari hungga ke senja
1.    Menuntut ilmu
2.    Mengerjakan amal ibadat
3.    Mengerjakan amal kebajikan untuk umum
Persiapan menghadapi solat
Solat tiang agama.Jadi tunaikanlah solat sebagai bekalan dunia dan akhirat.
Tatatertib masuk tidur
Apabila hendak tidur maka bentanglah pembaringanmu menghadap kiblat kemudian tidurlah dengan gaya mengereng sebelah kana, seperti letaknya mayat di lubang kubur. Tidur adalah laksana mati, sedang bangun dari tidur itu seumpama kebangkitan selepas mati. Mungkin Allah s..w.t. akan mencabut nyawa kita semasa tidur. Oleh itu kenalah bersiap-siap untuk menemuiNya, buatlah bekalan untuk kita ke sana.
Tatatertib menunaikan solat
Apabila selesai bersuci dari hadas dan dari najis, berpakaianlah seperti dengan tertib dan teratur serta menutup aurat. Kemudian menghadaplah ke kiblat sambil berdiri lurus.Kemudian baca surah an-Nas agar tidak diganggu dengan pujuk rayu syaitan.
Tatatertib imam dan ma’mum
Tatatertib jumaat
Ketahuilah bahawa hari jumaat merupakan hari besar bagi orang-orang yang beriman, hari yang termuliadiciptakan Allah s.w.t. untuk umat nabi Muhammad. Siapa sahaja umat islam yang memperolehi keistimewaan yang dirahsiakn dan berdoa pada waktu itu pasti dikabulkan oleh Allah.
Tatatertib berpuasa

Bahagian II- Menjauhi Maksiat
Jagalah segenap anggotamu yang tujuh kerat agar terjauh dari perbuatan maksiat.kerana pintu neraka juga mempunyai tujuh buah pintu. Setiap pintu disediakan bagi manusia sesuai dengan dosa-dosa yang telah dikerjakan oleh salah satu oleh anggota yang tersbut:
1.    Mata
2.    Telinga
3.    Lidah
4.    Perut
5.    Kemaluan
6.    Tangan
7.    Kaki
Peliharalah diri kita daripada melakukan kemungkaran sehingga mendapat kemurkaan Allah.
Janganlah :
1.    Dusta
2.    Mungkir janji
3.    Mengumpat
4.    Bertengkar dan berbantah-bantah
5.    Memuji diri sendiri
6.    Mengutuk
7.    Mendoakan yang tidak baik kepada makhluk
8.    Bergurau senda, mengejek dan berolok-olok
9.    Hasad dengki
10.    Riyak
11.    Kagum pada diri
 Kita perlulah :
1.    Memelihara perut daripada memasuki dengan benda-benda haram.
2.    Memelihara kemaluan daripada segala macam yang diharamkan oleh Allah.
3.    Memelihara tangan daripada melakukan kemungkaran.
4.    Memelira kedua-dua kaki daripada menjejaki ke tempat yang haram.

Bahagian III- pedoman pergaulan

1.    Tatatertib bersahabat
2.    Tatatertib terhadap Allah
3.    Tatatertib orang alim
4.    Tatatertib selaku murid
5.    Tatatertib terhadap ibu bapa
6.    Tatatertib pergaulan
7.    Tatatertib bergaul dengan orang masyhur

Jagalah tatatertib dan pergaulan kita sesame manusia sesungguhnya apa yang kita lakukan semasa di dunia pasti akan mendapat balasan di dunia mahu pun di akhirat.

Kesimpulan

Hendaklah ketahui bahawa pedoman itu merupakan buah ilmu yang mempunyai pangkal pemulaan dan hujung penghabisannya.Bagi merperoleh pedoman-pedoman awal bagi melatih peribadi diri dan menguji hati. Tetapi sebaliknya, jika peribadi menundakan kemudiian menjadi jemu atau bosan melakukan pedoma-pedoman, maka pastilah hasrat menuntut ilmu yang berbangkit dari hati adalah semata-mata kerana dorongan nafsu jahat yang tidak masuk dek akal, terdorong oleh imbauan syaitan yang terkutuk, yang telah memperdayakan peribadi sedikit demi sedikit hingga tercapai cita-citanyahendak menjerumuskan kita ke dalam jurang kebinasaan. Tujuan yang jahat itu berselindung sebalik niat yang suci dan atas nama kebajikan. Oleh itu, perlu sekali kita berwaspada agar tidak terjebak ke dalam perangkap tipu daya syaitan.Memang sangat celaka orang-orang yang jahil kerana enggan belajar ilmu, tetapi lebih celaka orang yang berilmu tidak pula mengamalkan ilmunya itu.

No comments:

Post a Comment